Systém pochôdznych káblových žľabov na účinnú ochranu napájacích vedení

Extrémne náročné prostredie v moderných zariadeniach ťažkého priemyslu predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre citlivé elektrické, dátové a riadiace vedenia. Ide predovšetkým o nečistoty, vibrácie a iné priemyselné vplyvy. O to dôležitejšie je, aby elektrické inštalácie strojov a zariadení dokázali spoľahlivo odolávať týmto podmienkam. Systém pochôdznych káblových žľabov BKRS od spoločnosti OBO tvorí bezpečne uzatvorený montážny priestor, ktorý chráni silové káble a dátové vedenia pred nečistotami a mechanickým poškodením. Špeciálne prvky na ochranu proti prachu na prechodoch viek zabraňujú vnikaniu nečistôt.

Káblové kanály s vekom sú dimenzované na najväčšie záťaže, ktoré sa často vyskytujú v prevádzkach s automatizovanými výrobnými zariadeniami a robotickými systémami. Káblové kanály sa dodávajú v dvoch výškach bočníc 100 mm a 110 mm. Šesť rôznych šírok od 100 do 600 mm vytvorí ten správny káblový žľab na akýkoľvek účel použitia v oblastiach, ako je výroba a montáž. Rozmery a materiály systémov pochôdnych káblových žľabov spĺňajú smernice a požiadavky rôznych priemyselných odvetví, ako sú napr. početní výrobcovia motorových vozidiel. Vedúce spoločnosti v odvetví, ako BMW a VW, už dôverujú pochôdznym káblovým žľabom od spoločnosti OBO.

Predovšetkým pri automatizovaných výrobných linkách a stavbách priemyselných prevádzok sú nároky na spotrebu energie, elektrického prúdu a dát obzvlášť vysoké. Systémom BKRS dodáva spoločnosť OBO pre tieto výzvy účinnú ochranu veľkého počtu rozvodov. Protišmykové káblové žľaby garantujú v priemyselnom sektore maximálnu bezpečnosť a odskúšanú zaťažiteľnosť podľa normy STN EN 50085-2-2, ako aj STN EN 61537.

Prehľad výhod systému pochôdznych káblových žľabov BKRS
 

Káblové žľaby s odskúšanou odolnosťou proti pošmyknutiu

Pre bezpečnú prácu na pochôdznych káblových žľaboch sú nesmierne dôležité protišmykové vlastnosti viek. Vďaka novovyvinutej ryhovanej úprave nášľapnej plochy BKRS od spoločnosti OBO sú veká protišmykové, stabilné pri chôdzi, čo znižuje riziko úrazov. Káblové kanály majú odskúšanú odolnosť proti pošmyknutiu R11 a výtlakový priestor V10 podľa platných predpisov. 

Odolnosť proti pošmyknutiu sa testuje na šikmej rovine s rozličnými uhlami sklonu a priradí sa k príslušným hodnotiacim skupinám R9 až R13. Vo väčšine priemyselných odvetví sa požaduje odolnosť proti pošmyknutiu R10. Veká z ryhovaného plechu systému BKRS sú tak vďaka odskúšanej odolnosti proti pošmyknutiu R11 vhodné pre väčšinu priemyselných prostredí. Ak z dôvodu prevádzkového využitia treba počítať so silným znečistením klznými látkami, napr. olejmi alebo tukmi, musí mať povrch krytu káblového kanálu dostatočný výtlakový priestor. Len tak možno zaručiť bezpečnosť pri chôdzi. Aj tu prevyšuje veko z ryhovaného plechu systému BKRS s hodnotiacou skupinou V10 požiadavky väčšiny priemyselných prevádzok na minimálnu úroveň V4. 

Spoznajte naše protišmykové veká z ryhovaného plechu aj prostredníctvom videa:

Káblové kanály poskytujú optimálnu ochranu káblov a vedení

Vysoké záťaže, stúpanie, nečistoty, prach – všetkým týmto výzvam odolávajú pochôdzne káblové kanály s vekom vďaka dômyselným systémovým vlastnostiam. Káblové žľaby sú mechanicky veľmi stabilné a chránia káble a vedenia pred poškodením. Optimálne tienenie pochôdznych káblových kanálov zaručuje elektromagnetickú kompatibilitu. Deliaca prepážka zabezpečuje oddelenie sieťových, riadiacich a dátových vedení vyhovujúcich požiadavkám elektromagnetickej kompatibility regulovanej normou STN EN 50147. Káblový kanál, veko a deliace steny majú hrúbku materiálu 2 mm a vytvárajú tak vysokostabilný spoj. 

V našom vlastnom firemnom testovacom centre BET simulujeme namáhania, ktorým musia pochôdzne káblové kanály trvalo odolávať. Zisťujeme tak maximálnu zaťažiteľnosť a nosnosť systému káblových žľabov, ako aj ich odolnosť voči prachu a korózii. OBO, ako dodávateľ systémov, kladie na prvé miesto bezpečnosť svojich výrobkov. Systém pochôdznych káblových žľabov zodpovedá platnej norme na výrobky STN EN 61537 a bol skúšaný podľa všetkých relevantných noriem a svojím pásovo pozinkovaným vekom z ryhovaného plechu pre káblové kanály – v závislosti od spôsobu inštalácie a pri dodržaní montážnych pokynov – zaručuje zaťaženie minimálne 350 kg podľa normy STN EN 50085-2-2. 

Bezskrutkové pripojenie systému káblových žľabov do funkčného vyrovnania potenciálov

Pomocou upínacej spony KFL a prípojnej svorky AKL môžete systém pochôdznych káblových žľabov rýchlo a bez použitia skrutiek pripojiť do funkčného vyrovnania potenciálov. Zaistí sa tak elektrická vodivosť podľa STN EN 61537.  Upínacia spona sa jednoducho upne bez potreby vŕtania na lištu káblového žľabu a vodič sa zatlačí na vytvorenie kontaktu do upínacej spony. Prípojná svorka umožňuje nekomplikované vytvorenie rozvetvení a odbočiek vodiča. 
 

Systém pochôdznych káblových žľabov dopĺňa rozsiahle príslušenstvo

Protišmykové káblové kanály dopĺňa bohatý sortiment príslušenstva. Nezáleží na tom, či ide o sponu veka ako alternatívu otočnej západky, zdvihák veka s dômyselnou vŕtacou šablónou, univerzálnu spojku s ochranou hrán alebo vzpery pre rozličné montážne varianty – bohaté príslušenstvo poskytuje rozmanité výhody pri montáži pochôdznych káblových žľabov. 
 

Podlahové kanály s rozmanitými možnosťami montáže

Systém pochôdznych káblových žľabov zabezpečuje rozmanitosť pre každú požiadavku. To platí aj pri montáži. Káblové kanály sa dajú namontovať rôznymi spôsobmi a tým umožňujú individuálnu úpravu podľa požiadaviek. Môžete si vybrať: montážou protišmykových káblových kanálov na podpernú konzolu splníte požiadavky smerníc o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci týkajúce sa zabránenia pošmyknutia, zakopnutia a dodržania nástupnej výšky. Špeciálny ochranný plech pre podpernú konzolu eliminuje nebezpečenstvo zakopnutia. Vďaka jednoduchým a rýchlym variantom montáže káblových kanálov na podperný profil Z sa dodrží nástupná výška. Aj montážou pochôdznych káblových kanálov na podperu tvaru Z sa dodrží nástupná výška. Ochranné plechy ako bočné obloženie znižujú nebezpečenstvo zakopnutia. Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob ukladania káblových kanálov pre podlahy je podlahová montáž. Nízka nástupná výška a protišmykové vlastnosti veka z ryhovaného plechu zabezpečujú neustálu bezpečnosť pri práci. 

Montážne varianty systému pochôdznych káblových žľabov BKRS si môžete pozrieť aj v našom videu:

Káblové kanály made by OBO

Protišmykové káblové kanály pre podlahy patria do skupiny káblových nosných systémov OBO. Naše výrobky v tejto oblasti sa vyznačujú vysokou flexibilitou a kvalitou. Pri výrobe našich systémov z protišmykových káblových kanálov tomu venujeme osobitnú pozornosť. 
 

Káblové systémy najvyššej kvality

V hlavnom sídle spoločnosti v meste Menden vyrobíme na ploche viac ako 30 000 m² ročne približne 18 miliónov metrov káblových nosných systémov. Z toho asi 10,5 milióna metrov pripadá na káblové kanály, ku ktorým patria aj káblové kanály systému pochôdznych káblových žľabov. Surový materiál podlieha už pri jeho príjme prísnym kontrolám kvality. Naši pracovníci dôkladne kontrolujú kvalitu materiálov a povrchové vlastnosti. Následne je každý zvitok surového materiálu označený etiketou so všetkými dôležitými informáciami, takpovediac „identifikačnou kartou“, ktorú možno sledovať počas celého výrobného procesu.
 

Káblové kanály pre podlahu: výroba v dvoch krokoch

Výroba protišmykových viek pre naše káblové kanály, ktoré sa nazývajú aj káblové žľaby, prebieha v dvoch fázach spracovania: na vysekávacom lise a na tvarovacom zariadení. Okrem kontrol kvality pred každým výrobným krokom kontroluje kamera vo vysekávacom zariadení konštrukčné rozmery káblových kanálov. Nové veko z ryhovaného plechu našich pochôdznych káblových kanálov ešte zvyšuje ich protišmykovosť. Výroba veka z ryhovaného plechu prebieha primárne na vysekávacom zariadení. Spoločnosť OBO Bettermann je vlastníkom výrobného patentu na tu používaný, inovatívny výrobný proces.

Ku každému produktu poskytuje OBO kompletnú dokumentáciu vrátane všetkých technických listov a skúšok zaťaženia. Poskytneme všetky potrebné posudky na bezpečnú inštaláciu podľa štandardov výrobcu. A pracujeme na neustálom vylepšovaní našich výrobkov a výrobných procesov – aby ste sa mohli v každom čase spoľahnúť na kvalitu od spoločnosti OBO. 
 

Sme vám k dispozícii v prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa pochôdznych káblových systémov: Podpora OBO

Radi by sme vám odovzdali naše poznatky z teórie a praxe. Aby sme mohli odpovedať na všetky vaše otázky, napríklad o systémoch káblových žľabov, káblových kanáloch s vekami alebo pochôdznych káblových kanálov, vypracovali sme širokú ponuku:

  • Telefonické poradenstvo a e-mailová podpora:Máte otázku týkajúcu sa káblových kanálov pre podlahy alebo iného nášho výrobku? Neváhajte nás kontaktovať.
  • Servisné služby miestnych zastúpení na celom svete
  • Semináre z oblasti káblových nosných systémov: ochotne vám odovzdáme všetky naše znalosti o káblových kanáloch a pod.
  • Radi vám poskytneme pomoc pri výbere, certifikáty, montážne návody a karty technických údajov, ako aj údaje BIM.
  • Aplikácia OBO Construct: pomocou aplikácie OBO Construct môžete pripravovať projektovanie pochôdznych káblových kanálov a ich plnenie. 
     

Ďalšie informácie

Systém pochôdznych káblových žľabov