Mechanické skúšky

Na zaistenie nosnosti káblových nosných systémov sú v norme STN EN 61537 definované skúšky pre bezpečné prevádzkové zaťaženie (SWL) a podmienky pri skúškach. Zariadenie na skúšanie káblových nosných systémov bolo skonštruované spoločnosťou OBO Bettermann a v priebehu rokov kontinuálne rozširované a prispôsobované novým požiadavkám a podmienkam.

Usporiadanie pri skúške káblových žľabov

Káblové nosné systémy sa namontujú v súlade s požiadavkami STN EN 61537 a pomocou hydraulického valca sa privedie zaťaženie, ktoré musí žľab vydržať. Deformácie, ktoré pritom vzniknú, sa zaznamenávajú pomocou automatických snímačov a zdokumentujú sa spolu s príslušným zaťažením. Ak káblový žľab zaťaženiu odolá, zvýši sa zaťaženie o faktor 1,7 za účelom poistenia proti zlyhaniu. Deformácia vo vzťahu k zaťaženiu sa naďalej zaznamenáva. Táto skúška sa pre danú vzdialenosť podoprenia vykoná vždy na troch usporiadaniach, aby sa vylúčili prípadné rozpory s linearitou.

Pomocou zariadenia na skúšanie káblových nosných systémov je možné realizovať skúšky do 7 t. Pritom sú možné nasledujúce maximálne vzdialenosti podoprenia:

  • do 7 m ako nosníková konštrukcia s dvoma poľami
  • do 10 m ako usporiadanie s jednopoľovým nosníkom s konzolou
  • až do 15 m ako usporiadanie s jednopoľovým nosníkom bez konzoly

Pomocou zariadenia na skúšanie káblových nosných systémov je možné realizovať nasledujúce skúšky podľa STN EN 61537:

  • Skúšky bezpečného prevádzkového zaťaženia úsekov káblových nosných systémov namontovaných vo vodorovnej rovine, vodorovný priebeh s viacerými vzdialenosťami podoprenia
  • Skúšky bezpečného prevádzkového zaťaženia úsekov káblových nosných systémov namontovaných vo vodorovnej rovine, vodorovný priebeh s jednou vzdialenosťou podoprenia
  • Skúška bezpečného prevádzkového zaťaženia (SWL) výložníkov
  • Skúška bezpečného prevádzkového zaťaženia (SWL) závesov